Master-Class Wines of Athens… The Anatomy of Five Savatianos/ Η Ανατομία Πέντε Σαββατιανών: Μια Σπουδή πάνω στο Αττικό terroir με όχημα μια Εξαιρετική Ποικιλία!

Τα Wines of Athens σε συνεργασία με το W.S.P.C. και τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποίησαν μια μοναδική κάθετη & οριζόντια γευσιγνωσία του Σαββατιανού, κύρια λευκή ποικιλία του Αττικού terroir στην καρδιά της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis.

 

Wines_Of_Athens_WSPC_MasterClass

Εκατό μαθητές του W.S.P.C. & Δημοσιογράφοι, από όλο το φάσμα της επικοινωνίας, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την κυριότερη ποικιλία των Αθηνών, το Σαββατιανό σε διαφορετικές εκφράσεις που όλες είχαν ως κοινό παρανομαστή το οινοπέδιο της Αττικής.

Δοκιμάστηκαν κρασιά από τα πέντε οινοποιεία που αποτελούν την ομάδα “Wines of Athens”, δηλαδή: Αμπελώνες Μάρκου, Κτήμα Γ. Κοκοτού, Μικροοινοποιία Μυλωνά, Οινοποιείο Αναστασίας Φράγκου και Οινοποιείο Παπαγιαννάκου. Η ροή περιλάμβανε 8 ομάδες κρασιών όπου κάποιος μπορούσε να διακρίνει σε μια ροή δοκιμής που περιελάμβανε 8 ομάδες κρασιών, μπορούσε κανείς να διακρίνει τις μεταξύ τους οργανοληπτικές ομοιότητες και διαφορές αλλά και την προοπτική της εξέλιξης που μπορεί να διαθέτει η πιο ευρέως διαδεδομένη λευκή ποικιλία της Ελλάδος.

Δοκιμάστηκαν κρασιά της ίδιας εσοδείας που όμως έχουν παραχθεί με διαφορετικό πρωτόκολλο οινοποίησης αλλά και κρασιά διαφορετικής εσοδείας όπου έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες πρακτικές οινοποίησης. Νεαρά δίπλα σε περισσότερο εξελιγμένα. Κρασιά που έχουν παλαιώσει σε βαρέλι Ακακίας, δίπλα σε άλλα που έχουν περάσει από δρυ. Κρασιά που έχουν παραμείνει με τις οινολάσπες δίπλα σε άλλα στα οποία είχαν αφαιρεθεί κατά την οινοποίηση. Κρασιά orange, με ελάχιστα έως και καθόλου θειώδη, αλλά και ρετσίνες που συνιστούσαν την αναθεωρημένη εικόνα ενός παραδοσιακού κρασιού που τόσο κατηγορήθηκε στο παρελθόν για τη χαμηλή του ποιότητα.

Ο Πρόεδρος του W.S.P.C., κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, δήλωσε για το συγκεκριμένο Master-Class: “Είναι συναρπαστικό, να χαρτογραφείς από την αρχή μια ποικιλία που μέχρι εχθές πίστευες ότι γνώριζες όλα της τα όρια και τις διαστάσεις. Δοκιμάζοντας το Σαββατιανό μέσα από τις οινοποιητικές τεχνικές ανατομίας των Wines of Athens, συμπεραίνουμε πως τα κρασιά κάθε άλλο παρά στατικά ή μονοδιάστατα είναι. Αυτή τη διαδικασία όποιος ασχολείται με το κρασί στην Ελλάδα, πρέπει να την έχει πάντα μέσα στο μυαλό του.”

Ο Πρόεδρος των Wines of Athens, κ. Βασίλης Παπαγιαννάκος, δήλωσε για το Master-Class: «Είμαστε ενθουσιασμένοι κάθε φορά που δίνεται η δυνατότητα στο Σαββατιανό να επιδείξει τις δυνατότητές του. Η γηγενής Αττική ποικιλία άρχισε πρόσφατα να μας αποκαλύπτει το απίστευτο βάθος της και η διοργάνωση του W.S.P.C. ήταν ιδανικά δομημένη για να φανούν τα πολλαπλά επίπεδά της. Εμείς, τα οινοποιεία του Wines Of Athens έχουμε δεσμευτεί να επενδύουμε και να προσπαθούμε συνεχώς ώστε να παρουσιάσουμε στη διεθνή οινική κοινότητα το Σαββατιανό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.»

Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο ότι στη γευστική δοκιμή συμμετείχαν δύο Σαββατιανά, ένα του 1968 και ένα του 1964 του κτήματος Μάτσα, στα οποία μπορούσε κανείς να διακρίνει το σθένος αλλά και την ομορφιά μιας εξαιρετικής ποικιλίας που αξίζει τη Σπουδή, τον πειραματισμό, την έρευνα και σαφώς τον θαυμασμό μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το πλήρες εύρος των κρασιών που παράγονται από τα πέντε οινοποιεία.

Δελτίο Τύπου του Εκπαιδευτικού Οργανισμού W.S.P.C.

Χρήσιμα Links – Αναφορές στην Εκδήλωση: The Anatomy of Five Savatianos/ Η Ανατομία Πέντε Σαββατιανών: Μια Σπουδή πάνω στο Αττικό terroir με όχημα μια Εξαιρετική Ποικιλία!