Το Kτήμα: Ελαιώνας-Μελισσώνας-Ορνιθώνας-Λαχανόκηπος


Το Κτήμα Κοκοτού ξεκίνησε όταν η οικογένεια του Γιώργου Κοκοτού, σαράντα σχεδόν χρόνια πριν, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή της μεγαλούπολης και να έρθει εδώ στην Σταμάτα, προκειμένου να χτίσει το σπίτι της και ν΄ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης.

O Ελαιώνας


Στο κτήμα έχει αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα ένας βιολογικός ελαιώνας αποτελούμενος από τετρακόσια ελαιόδεντρα των ποικιλιών «Κορωναίικη» και «Μανάκι». Το ημιορεινό του κτήματος σε συνδυασμό με τις πιο άρτιες μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας αλλά και του τρόπου συγκομιδής του καρπού- χειρονακτικά ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του-, έχουν ως συνέπεια την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Σε αυτό βέβαια συντείνουν αφ’ ενός η επιλογή των ποικιλιών της ελιάς, οι οποίες θεωρούνται οι κορυφαίες στην χώρα μας κι αφετέρου η ψυχρή κατεργασία του ελαιοκάρπου μέσω συνεργαζομένου ελαιοτριβείου.

Ο Μελισσώνας


Σε μια έκταση οκτώ περίπου στρεμμάτων, η οποία αποτελεί το διατηρητένο δασικό τμήμα του κτήματος, αναπτύσσεται ένας πρότυπος μελισσώνας από είκοσι διώροφες κυψέλες. Οι «ένοικοί» του όμως έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, όχι μόνο το δασικό κομμάτι του κτήματος, αλλά και τους λουλουδιασμένους κήπους του, δρέποντας το νέκταρ τους. Η συλλογή του μελιού αποτελεί μια γιορτή για τους φίλους- κυρίως τα παιδιά- του κτήματος, οι οποίοι έρχονται για να παρακολουθήσουν την όλη συναρπαστική διαδικασία. Και στο τέλος το μέλι, το οποίο βγαίνει από τις κερήθρες χωρίς καμιά άλλη κατεργασία, μπαίνει στα βαζάκια του και σφραγίζεται έτοιμο προς διάθεση.

Ο Ορνιθώνας


Σ’ ένα πολύχρωμο φουτουριστικό σπιτάκι με την ευρεία αυλή του, οι όρνιθες του κτήματος περνούν ζωή χαρισάμενη και σε ανταπόδοση κι έκφραση της ευγνωμοσύνης τους επιδίδονται στην αέναη γέννα των εξαιρετικών αυγών τους.
Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά αφού πέραν της άνετης, πολυτελούς διαμονής τους, η τροφή τους αποτελείται από τα προϊόντα του γειτονικού λαχανόκηπου, συμπληρωμένη από ένα επιλεγμένο μείγμα ξηράς βιολογικής τροφής. Κι έτσι στον περίπατο των φίλων του κτήματος, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν βρεθούν μπροστά σε έτοιμα ποικιλοτρόπως μαγειρευμένα επί τόπου αυγά, για να τα γευτούν μαζί με τα προϊόντα του λαχανόκηπου.

Ο Λαχανόκηπος


Σε ειδικά επιλεγμένο υπήνεμο σημείο και σε μια έκταση δυο στρεμμάτων αναπτύσσεται ο βιολογικός λαχανόκηπος του κτήματος, στον οποίο καλλιεργούνται όλα τα γνωστά, ανά εποχή του έτους, είδη λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό ο λαχανόκηπος βρίσκεται σε «δράση» κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου με συνέπεια οι επισκέπτες του κτήματος- κυρίως τα παιδιά- να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή και να γευτούν ακόμη, τα προϊόντα του.

footermap